top of page
Sök

Hur borstar man tänderna rätt?

Skribentens bild: Linda ÅsLinda Ås

Uppdaterat: 18 dec. 2024

Parfymera munnen eller rengöra den?

De flesta av oss tycker det är självklart att borsta tänderna. Man smakar och luktar gott i munnen och känner sig fräsch. Men vad som inte är lika självklart är hur man effektivt gör rent och får optimal plackkontroll i munnen.


En rad olika bakterier finns i munhålan. Vår mun är ett ekosystem och i det bildas dagligen en biofilm på tänderna. När biofilmen ligger kvar på tänderna och i anslutning till tandköttet kan karies och tandköttsinflammationer utvecklas. Därför är det viktigt att förhindra att biofilmen uppstår. Det gör vi bäst med tandborste och olika mellanrumsredskap.


Det finns en uppsjö av tandborstar på marknaden och som konsument kan det vara svårt att navigera i denna djungel där alla producenter säger att just deras produkt är bäst. Här är tandhygienisten en viktig guide. Tandhygienisten provar ut redskap och olika tekniker.


Innan egenhygienen kan nå sitt bästa tillstånd behöver patientens mun vara grundläggande rent och patienten behöver bli medveten om hur munnen ser ut. För att nå en “baseline” behövs ofta en professionell tandvård vilket innebär att tandsten och andra grundläggande problem elimineras för att ge rum för en optimal “hemma hygien”.


Mellanrumsborstar och tandtråd är otroligt viktiga för rengöringen mellan tänder och ner på rotytan. Om tänderna har lagats innebär det att det finns skarvar djupare ner på rotytorna. Hos tandhygienisten eller tandsköterskan får patienten individuellt utprovade redskap och instruktion i hur de ska användas.


En intakt tand som aldrig lagats är lätt att hålla ren. Den har en slät yta, det finns inga skarvar från fyllningar eller kronor. Tänder som är lagade eller har kronterapi på sig utgör en större utmaning att hålla rent. Har man större konstruktioner som broar och implantat ökar kraven på ännu mer rigorös och specialiserad rengöring. För att förbättra förutsättningarna för patienten att hålla rent behöver tandläkaren och tandhygienisten samarbeta. Släta fyllningar, kronor med välpassande kronskarvar och implantat med utrymme för mellanrumsborstar, underlättar för patienten att sköta sin dagliga hygien.


Akademitandvården arbetar i team för att hjälpa och utbilda patienter så att de inte bara blir friska, utan förblir friska i munnen.


Författare:

Linda Ås, Leg. Tandhygienist

Rabi Aho Leg. Tandläkare


Referenser:




141 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page