top of page
Sök
Skribentens bildLinda Ås

Med livet som insats... Cancer i munhålan

Vi i tandvården diagnostiserar inte bara karies, parodontit och käkbensinfektioner. Ibland

stöter vi även på tumörer i mjukvävnaden, slemhinnan och tandköttet. Ett exempel är upptäckten av cancer som inträffade våren 2022 på Akademitandvården.

En patient kom till oss i slutet av mars 2022 för att påbörja tandhygienistbehandling. Terapin hade pausats lite av personliga skäl, men nu ville patienten ta tag i sin munhälsa. Vi startade med ett besök till tandhygienisten för fickdjupsmätning och parodontal behandling i form av tandstensborttagning. Vid diagnostisk avstämning upptäckte tandhygienisten en munslemhinneförändring i svalget.

Patienten trodde att hen råkat bita sig i kinden och orsakat sår i slemhinnan.

Tandhygienisten såg att området avvek från det normala och konsulterade genast

tandläkaren. Allt dokumenterades i journalen och kliniska foton togs av förändringen.

Tandläkaren skrev en akutremiss och i samma läge tog telefonkontakt med "Öron-Näs-och Halsklinik" för bedömning av misstänkt cancerförändring i svalget. Vi gav lugnande men adekvat information till patienten om fyndet och remissen.


Efter två veckor kontaktade patienten Akademitandvården för att avboka sin behandlingstid då hen fått diagnosen elakartad muncancer som snarast ska opereras. Teamet på Akademitandvården följde utvecklingen och hade kontinuerlig kontakt med patienten om hälsotillståndet. Operationen blev lyckad, all cancer hade kunnat avlägsnats och patienten förväntades bli helt återställd. Genom enbart kirurgiskt avlägsnande av cancerförändringen lyckades patienten bli fri från cancertumören. Med andra ord behövde patienten inte genomgå en cellgiftsbehandling eller strålbehandling.

Ofta gör vi små, men tacksamma och viktiga insatser, där någon får sina tänder vitare eller rakare. Men ibland får vi göra ett arbete så viktigt att livet står som insats och vi på

Akademitandvården känner oss hedrade att få vara en del av ett sådant arbete.


Det som gått särskilt bra i denna behandling är den snabba upptäckten, det effektiva sammarbetet mellan tandhygienist och tandläkaren samt en hastig remiss till rätt instans vilket gjorde att cancerbehandlingen kunnat ske snabbt.





Patienten har tillfrågats och godkänt att medicinska detaljer beskrivs i blogginlägget samt att kliniska foton publiceras.


Författare: Linda Ås. Leg. Tandhygienist

Reviderad av: Rabi Aho. Leg Tandläkare.


Referenser:

Axell, T. Munslemhinnan vid hälsa och sjukdom. Klinisk diagnostik och

behandling. Gothia förlag, 2009




297 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page